Ryggsmärta är en vanlig sjukdom som drabbar de flesta människor någon gång i livet. Även om orsakerna till ryggsmärta kan variera finns det tio huvudorsaker till att människor drabbas av ryggsmärta.

 

  1. Dålig hållning – Att sitta eller stå länge med dålig hållning kan orsaka ryggsmärta. Detta beror på att det belastar musklerna och ligamenten i ryggen, vilket leder till inflammation och smärta.

 

  1. Fetma – Att bära runt på extra vikt kan innebära stor belastning på ryggen och leda till smärta.

 

  1. Brist på motion – Om du inte tränar regelbundet blir dina muskler svaga och kan inte stödja ryggraden ordentligt. Detta kan leda till ryggsmärta.

 

  1. Ålder – När du blir äldre tenderar dina ben och muskler att krympa i storlek och förlora styrka, vilket kan leda till ryggsmärta.

 

  1. Skada eller trauma – En plötslig stöt eller skada kan leda till att diskarna i din ryggrad spricker eller får ett diskbråck, vilket leder till intensiv ryggsmärta.

 

  1. Artrit – Artrit är ett tillstånd som orsakar inflammation och smärta i lederna, inklusive lederna i ryggraden. Detta kan leda till ryggsmärta.

 

  1. Diskbråck – Ett diskbråck är ett tillstånd som uppstår när en av diskarna mellan kotorna i din ryggrad brister eller läcker vätska. Detta kan orsaka intensiv ryggsmärta, domningar och stickningar längs ena sidan av kroppen och svårigheter att gå.

 

  1. Ischias – Ischias är ett tillstånd som uppstår när ischiasnerven, som löper från ländryggen ner genom benen, blir irriterad eller inflammerad. Detta kan orsaka intensiv ryggsmärta samt domningar, stickningar och svaghet i benen.

 

  1. Spinal stenos – Spinal stenos är ett tillstånd som uppstår när utrymmet runt ryggmärgen gradvis blir smalare, vilket sätter tryck på ryggmärgen och orsakar smärta.

 

  1. Fibromyalgi – Fibromyalgi är ett tillstånd som orsakar utbredd muskelsmärta och trötthet. Man vet ännu inte vad som orsakar det, men man tror att det är relaterat till avvikelser i hur hjärnan bearbetar smärtsignaler

 

Om du har ont i ryggen är det viktigt att få hjälp. Du kan söka hjälp hos en kiropraktor Stockholm eller den stad du bor i just nu. Här kan du även få hjälp mot smärta vid ischias.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *